Permacultuur is een nieuwe vorm van (kleinschalige) landbouw, waarbij zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van het natuurlijke milieu. Dat wil zeggen dat er niet meer geploegd hoeft worden en dat het gebruik van kunstmest en pesticiden overbodig wordt. Door de planten te laten groeien in een omgeving, die steeds meer gaat lijken op een natuurlijk ecosysteem, hoef je als mens bijna niet meer in te grijpen. Opvallend is dat er heel veel verschillende soorten (vaste) planten door elkaar groeien, waarbij elke soort zijn bijdrage levert aan het geheel. De ene plant brengt stikstof in de bodem, de andere trekt bijen en insecten aan, weer een andere weert mieren af, enzovoort. Zo ontwikkelt zich een mozaïek van planten: lage, hogere, struikjes en bomen, waardoor elke vierkante meter grond maximaal gebruikt wordt. Door de enorme soortenrijkdom ontstaat er een begroeiing, die zichzelf in evenwicht kan houden. En daarmee beter bestand is tegen ziektes en plagen. Daarnaast ontwikkelt zich geleidelijk een goede, vruchtbare bodem, vol bodemleven. De ontelbare kleine diertjes, schimmels en bacteriën in de bodem zorgen ervoor dat afgevallen blad verteerd wordt en opnieuw beschikbaar komt als voedsel voor de planten. Wormen houden de grond los, er ontstaat geleidelijk een bodem die vruchtbaar is zonder kunstmest, zonder inmenging van de mens. In zo’n omgeving voelen steeds meer dieren zich thuis, allerlei soorten insecten, vlinders, egels, knaagdiertjes, vleermuizen, vogels, in de loop van de tijd ontstaat er een prachtig stukje natuur.

Het verschil tussen permacultuur en een braakliggend stuk grond is dat de mens bij permacultuur kiest voor de eetbare plantensoorten, voor kruiden, groentes, knol- en bladgewassen, paddestoelen en besdragende struiken, fruit- en notenbomen.

Het vroegere zwoegen voor ons dagelijks voedsel en de energieverslindende manier van onze huidige landbouw zijn achterhaald. We kunnen onze kennis en ervaring nu gebruiken om in de loop van de tijd een tuin te creëren, waarin we uiteindelijk niet veel meer hoeven te doen dan oogsten.

 

Comments

comments